bullet Entrance Exams > SRMEEE > Answer Key

SRMEEE Answer Key

Share Facebook Twitter SMS

SRMEEE Answer Key and Solutions

We will soon release the answer key for SRMEE 2011

SRMEEE 2010 Answer Key

VERSION – A

PHYSICS, CHEMISTRY, M Part 1 – Physics

1.     A body starts from rest and moves with a uniform
acceleration of 6 ms-2……

Ans : 21 m

  1. Dimensions are not same for the pair Ans : Power and strain
  2. If L, C, R denote the inductance, capacitance and resistance respectively, …

Ans : M°L°T3

  1. Pick out the stranger in the group Ans : Magnetic moment
  2. A scooter is going round a circular road of radius 200 m at a speed of 20 ms-1 ….

Ans : 0.1 rad s-1

  1. In some region, the gravitational field is zero… Ans : Must be constant
  2. Two spheres of mass m and M are situated in air and the gravitational force between them .

Ans : f

8.     The ratio of the lengths of two wires a and b of
same material is 1 : 3 ..

Ans : 1:27

9.     Bernoulli’s theorem is based on the principle of
conservation of

Ans : Energy

10.  The ring of radius 1 m and mass 15 kg is rotating
about its diameter ..

Ans : 2343.7 J rHEMATICS & BIOLOGY]

11.  The total energy of a body executing simple
harmonic motion is E..

Ans : 8E 9

12.  Pick out the stranger
Ans : newton-meter

Note : If considered as troque, will be a vector

13.  A tunnel has been dug through the centre of the
earth and a ball is ….

Ans : 42 minute

14.  Entropy of the universe tends to be

Ans : Maximum

15.  Heating of water at atmospheric pressure is
considered under the .

Ans : Isobaric

16.  A Carnot engine working between 200 K and
500 K has a work output of 900 J…

Ans : 1500 J

17.  A heavenly body is receding from Earth such that
the fractional change in .

Ans : 2c

Note : No matter can move even at a speed of

light

18.  The penetration of light into the  region of
geometrical shadow is called

Ans : Diffraction

19.  A man is 160 cm tall and his eyes are 15 cm
below the top of his head….

Ans : 80 cm

o

20.  Light  of  wavelength   5000   A   in   air   has
wavelength in glass …

Ans:3333 A

21.  A charge Q is placed at the centre of the line
joining two equal charges q…..

Ans : ^ 4

22.  A capacitor is kept connected to a battery and a
dielectric slab is inserted between ..

Ans : Work is done at the cost of the battery

23.  When two identical capacitors are in series, they
have 4 |mF capacitance …

30.  When cathode rays enter into a uniform magnetic
field perpendicular to the direction of…..

Ans : Circular

31.  The pulleys and strings shown in figure are
smooth and of negligible mass….

Ans : 45°

32.  In the Boolean  expression, which  gate  be
expressed as Y = A • B ?

Ans : NAND gate

33.  The current gain of the transistor in the common
base mode is 0.9….

Ans : 9

Ans : 8 |mF                                                                             34. If the base and the collector of a transistor are in

forward bias, then ..

24. A cell of emf 4 V and internal resistance 0.2 W is

connected with the resistance of ….                                          Ans : All of these

Ans : 3.6 V

1

25. At certain place, horizontal component is -=

V3

times the vertical component ..

Ans : 60°

26.  In a tangent galvanometer, a current of 0.2 A
produces a deflection of 30°.

Ans : 0.6 A

27.  If we consider electrons and protons of the same
wavelength, they will have the same .

Ans : Momentum

28. The momentum of a proton is

2.5 x 10-29 kg ms-1.

Ans : 1.14 x 1013 Hz

Note : Must be photons and not protons

29. On the bombardment of neutron with boron, an a particle is emitted..

Ans : 3Li7

35.  The refractive index of the material of a prism is
2. What is the maximum possible .

Ans : 60°

Part 2 – Chemistry

36.  Which one is diamagnetic molecule / ion ?

Ans : o2

37.  Which of the following is called a polyamide ?

Ans : nylon

38.  How many moles of magnesium phosphate
Mg3(PO4)2 will contain 0.25 mole of…..

Ans : 3.125 x 10-2

39.  A pressure cooker reduces cooking time for food
because .

Ans : boiling point of water involved in cooking in increased

40.  Consider the reaction CaCO3(g)        CaO(s) +
CO2(g) in closed container at ….

Ans : remains unaffected

41.  25 ml of a solution of barium hydroxide on
titration with a 0.1 molar solution ..

Ans : 0.07

42.  Which of the following is not a homogeneous
mixture ?

Ans : milk

43.  An ionic compound has a unit cell constituting A
ions at the corners of a cube…..

Ans : AB3

44.  Benzene and toluene form nearly ideal solutions.
At 20°C, the vapour pressure .

Ans : 50

45.  The number of moles of ions given on complete
ionization of 1 mole ….

Ans : 4

46.  During the extraction of copper, the impurity
(FeS) is removed as slag ….

Ans : FeSiO3

47.  All monosaccharides _______________  Tollens’

reagent.

Ans : reduce

48.  Calculate AH (in joules) for C(graphite) ® C(diamond)
from the following data:

Ans : 1900

49.  In the following reaction ; A and B respectively
are

Ans : C2H4,alc.KOH/A

  1. What is X in the following nuclear reaction ? Ans : g ray (gamma ray)
  2. The number of chiral centers in (±) glucose is Ans : 4
  3. Action of NaNO2 with dilute HCl on ArNH yields Ans : cyclohexanol
  4. What are the units of equivalent conductivity of a solution ?

Ans : mho.cm2.equiv-1

54.  The Incorrect statement among the following is

Ans : The second ionization potential of Mg is greater than the second ionization potential of

Na.

55.  When a quantity of electricity is passed through
CuSO4 solution, 0.16 g of copper gets ….

Ans : 56 cm3

56.  A distinctive and characteristic functional group
of fats is .

Ans : an ester group

57.  The highest magnetic moment is shown by the
transition metal .

Ans : 3d5

58.  Assertion A : Sb2S3 is not soluble in yellow
ammonium sulphide

Reason R : The common ion effect due to S2-ions reduces the stability of Sb2S3

Ans : both A and R are false statements

  1. Potassium soaps are Ans : soft soaps
  2. The IUPAC name of CH3 – CH2 – COO – COCH3 is

Ans : ethanoic propanoic anhydride

  1. C6H6 + CCl4    A°3 > X   H2° > Z Ans : C6H5 – CO-C6H5
  2. Decrease in ionic size in a period is observed in Ans : Both (a) and (b)

63. Which of the following is not a chromophore ?                74. If the mean of a set of observations xi, X2, …

Ans : -NH2

  1. Which is used as food preservative ? Ans : Sodium benzoate
  2. Which one of the following is an analgesic ? Ans : Aspirin
  3. AS° will be highest for

Ans : CaCO3(s) ® CaO(s) + CO2(g)

67.  Philosopher’s wool when heated with BaO at
1100°C gives a compound.

Ans : BaZnO2

68.  Match the lists I and II and pick the correct
matching from the codes given below :

Ans : A-2, B-5, C-1, D-4, E-3

  1. Which statement about enzymes is not correct Ans : enzymes can catalyse any reaction
  2. The molecular formula of dithionic acid is

Ans : H2S2O6

Part 3 Maths

Ans : 42

75.   If ex = y + ^1 + y2 then the value of y is

Ans : None of these

9

76.   If the curves y2 = 6x, 9x2 + by2 = 16 cut each
other at right angles …

Ans :

■ ex (1 + sinx)

2

77.   r o v . ~.. .-v dx is equal to •>   1 + cos x

Ans : ex tan — + C 2

/ 2

(2 + cosx )2
1
2

78. The value of j” 1 + 2cosx2 dx is

Ans :

79. The   solution   of   the   differential   equation d2x

+ x = 0 ; x(0) = 1, x1(0) = 0

dt2

Ans : is a periodic function

80. If |a| = 2, |b| = 3, |c| = 4 and a + b + c = 0 then the value of b.c + c.a +a.b is equal to

71. The number of solutions of V4 – x +V x + 9 = 5

Ans : 2

Ans :

-29

2

72. The sum to n terms of the series ….

81. The lines

1
1

x – 2   y – 3   z – 4

– k

Ans :

2n

(n +1)

Ans : k = 0

1

Note : If the first term is read as      then, the

13

2n

answer is -,———— r. Otherwise there is no correct

(n +1)

option.

73. Let f(x) = x2 and g(x) = 2x then the solution Ans : {0, 2}

82.  The relation R : A ® B, where A = {1, 2, 3, 4, 5}
and B = {u, v, x, y, z} …

Ans : {(1, u), (2, v), (3, x), (4, z), (5, y)}

2z +1

83.  If the imaginary part of ———–  is -4, then the

iz +1

locus of the point representing z in the…..

Ans : a circle

84.  If A, B, C are the angles of a triangle, then Ans : 0

85.  If sine, cose, tane are in G.P then cos9e + cos6e + 3 cos5e -1 is equal to

Ans : 0

93. If co is a complex     cube root of unity, then the
1   co2 co
matrix A = co2 co    1   is a
co    1   co2

Ans : singular matrix

„   1   1   1   1    1                   p  .,

86. If 1 — +——— +——— +… =— , then ….

3 5 7 9 11      4

Ans : *

8

87.  In a group of 8 girls, two girls are sisters. The
number of ways in which the girls can sit so …

Ans : None of these

88.  The number of ways of dividing 15 men and 15
women into 15 couples, ..

Ans : 1240

94. If lim————- = -1, then the value of a is

x®a xx -aa

Ans : 1

95.  The slopes of the normals to the parabola
y2 = 4ax intersecting at a point on the ..

Ans : A.P

96.  The area of the figure bounded by y2 = 9x

Ans :

89. The equation A =

satisfied when .

x – a x – b x – c x – b x – c x – a x-c x-a  x-b

= 0 is

19
3

97. The area of the plane figure bounded by lines y = Vx , x e [0, 1], y = x2 , x e [1, 2] …

Ans :

Ans : No correct option

3

Note : None of the printed options satisfy the given relation. The answer should be (a + b + c)

x=

90.  An equation of a straight line passing through the
intersection of the straight lines…..

Ans : 23x + 23y = 11

91.  The number of values of c such that the straight
line y = 4x + c touches the ….

Ans : 2

1
V2

92.  An ellipse has OB as a semi-minor axis.  F, F1
are its foci, and the angle FBF1 is a ..

Ans :

98.  A solution of y = 2x f-^O + x2!^! is

Ans : y = 2-v/cx + c2

99.  If the vectors AB = – 3i + 4k and

AC = 5i -2j + 4k are the sides of a triangle ABC.

Ans : VT8

100.An   equation   of  the   line   passing  through 3i -5j + 7k and perpendicular to the plane …

3

x – 3   y + 5   z – 7
Ans : ——- =——– = –

45

Note : “passing through 3i-5j + 7k” should be read as “passing through the point whose position vector is 3ji -5jj +7kj

101.If from each of the three boxes containing 3 white
and 1 black , 2 white and 2 black,…..

Ans : 13 32

  1. If x and y are two sets, then x n (y u x)c equals Ans : f
  2. If Z =        , then Z14 equals

3 – 4i

Ans : -27i

104.Equation of the directrix of the parabola whose focus is (0, 0) …

Ans : x – y + 2 = 0

105. If a is real and the 4th term in the expansion of | ax +—1 is5 , then values of a and n are ..

Ans : 6, –

2

Note : Question should be corrected as “the values of n and a” are

Part 4 – Biology

71.  With    reference   to   the   skeletal   muscle
myofilaments

Ans : troponin is a constituent of thin filaments

72.  The pituitary gland is

Ans : the anterior lobe receives efferent fibres form the supra-opticohypophyseal tract

73.  Urine volume is increased with

Ans : the damage to the posterior pituitary

74.  The hypothalamus

Ans : is responsible for temperature regulation

75.  Human immunodeficiency virus – 1 (HIV -1)

Ans : contains env gene which encodes the core nucleocapsid polypeptides

76.  Staphylococcus aureus :

Ans : phage type I and II are the commonest cause of boils

77.  Antibiotic resistance in bacteria occurs by … Ans : phagocytosis

78.  Following informations are true about ….

Ans : On global basis, it attracted many people as valuable food substance

79.  IFN-g is secreted by Ans : Th 1 cells

80.  For   antigen   presentation   to   CD4   +   T lymphocytes:

Ans : specialized antigen presenting cells are required for the induction of the T cell immune response.

81.  Hyperacute rejection is developed Ans : Pre induction of Anti-HLA antibodies

82.  The following are true about mitochondrial DNA

Ans : the sperm does not contain mitochondrial DNA

83.  The following informations are true about .

Ans : 5% of the genome has been conserved by evolution around 200 million years ago

84.  The following are the examples of Recombinant
DNA product except

Ans : Hemocidin

85.  The cell aggregation before it attaches the
surface can be reduced .

Ans : All the above

86.  Biological database

Ans : explains the structure of biomolecules and their interactions

87.  Which of the following information are true
except?

Ans : Longevity is much lesser than 40 years in under developed countries

88.  Major Green house gases include the following

Ans : Water vapor, Carbon di oxide, Methan, Ozone

89.  The following informations are true about the
environmental impact on poverty

Ans : All the above

90.  The following informations are true about water
stress except

Ans : Canada and Brazil are facing high water stress

91.  The cattle breed which yields around 5000 –
8000 litres of milk

Ans : Jersey

92.  Stethoscope was invented by Ans : Rene Theophile

93.  Area of the at most least square of the central square .

Ans : 0.0025 sqmm

94.  The pacemaker used during open heart surgery
is

Ans : Transcutaneous pacing

95.  According to the Lamarck theory of evolution,

Ans : Individuals inheriting the traits of their ancestors

96.  Allopatric speciation is one in which

Ans : Geographically isolated sub-populations diverge

97.  Name the Father of Taxonomy Ans : Carolus Linnaeus

98.  The basic unit of classification is Ans : Species

99. Malvacea flower has________ sepals

Ans : 5

100.Which following plant is involved in starch preparation ?

Ans : Cassava 101.Xylem conducts

Ans : Water 102.Palisade parenchyma cells are present in

Ans : Leaf 103.Plant age is identified by

Ans : Annual rings 104.Apical meristem is found usually in

Ans : Shoot tips and root tips 105.The Father of Genetics is

Ans : Mendel 106.Chiasma formation takes place in

Ans : Pachytene

107.Which  one  of the following  cannot  cause mutation ?

Ans : Infrared ray 108.DNA is a double helical structure proposed by

Ans : Watson and Crick 109.The alternative name for genetic engineering is

Ans : r-DNA technology

110.The enzyme involved in RNA – directed DNA synthesis is

Ans : Reverse transcriptase

111 .Agrobacterium tumifaciens has the__ plasmid

Ans : Ti

112.Protoplasmic fusion is performed by

Ans : PEG 113.An example of C4 plant is

Ans : Sugarcane

114.The rate of growth of plants can be measured by a

Ans : Auxanometer 115.Which one of the following is Phytohormone ? Ans : Indole acetic acid

116.Hormone promoting maleness in flowering plants is

Ans : Gibberellin

117.Name   the   micro   organisms   involved   in biofertilizer preparation.

Ans : Cyanobacteria 118.Absence of magnesium causes

Ans : Chlorosis 119.Name the committee approves GM crops

Ans : GEAC 120.Name the botanical name of Groundnut

Ans : Arachis hypogea


Tags: the vectors ab = 3i 4k and ac= 5i-2j 4k are

More on SRMEEE

Entrance Exams

ACDS 2013 | AFMC 2013 | AIBE 2013 | AICET 2013 | AIEEA 2013 | AIEEE 2013 | AIIMS 2013 | AIMS 2013 | AIPGMEE 2013 | AIPMT 2013 | AIJS 2013 | AIOAT 2013 | AMRITA 2013 | AMU 2013 | APTET 2013 | ARCHITECTURE 2013 | ARMPMC UP 2013 | ASSAM JAT 2013 | ASSO CET 2013 | ATMA 2013 | BANASTHALI 2013 | BCECE 2013 | BEEE 2013 | BHU 2013 | BINC 2013 | BITSAT 2013 | BVP EEE 2013 | BVPEEE 2013 | CA CPT 2013 | CAT 2013 | CATE 2013 | CBEE 2013 | CEED 2013 | CEEP 2013 | CENTAC JET 2013 | CET 2013 | CG PET 2013 | CIPET JEE 2013 | CLAT 2013 | CMAT 2013 | COMEDK 2013 | COMEDK PGET 2013 | CPT 2013 | CSAT 2013 | CTET 2013 | CUCET 2013 | CUSAT 2013 | DAIICT 2013 | DNB CET 2013 | DTU 2013 | DUPGMET 2013 | DUMET 2013 | EAMCET 2013 | EDCET 2013 | ENAT 2013 | ENGINEERING 2013 | ESE 2013 | G2CET 2013 | GAT 2013 | GATE 2013 | GBTU 2013 | GCET 2013 | GMAT 2013 | GPAT 2013 | GPT 2013 | GRE 2013 | GUJCET 2013 | HPMT 2013 | HP CPMT 2013 | HSEE 2013 | IAS 2013 | IBSAT 2013 | ICET 2013 | ICFAI 2013 | ICWA 2013 | IELTS 2013 | IFS 2013 | IIEST 2013 | IIFT 2013 | IISC 2013 | IISER 2013 | IIT JAM 2013 | IITJEE 2013 | ILI CAT 2013 | ILSAT 2013 | IPCC 2013 | IPS 2013 | IPUCET 2013 | ISAT 2013 | ISI 2013 | IUET 2013 | JK BPEE CET 2013 | JCECE 2013 | JEE 2013 | JEST 2013 | JET 2013 | JET ABM 2013 | JIIT 2013 | JIPMER 2013 | JKCET 2013 | JMET 2013 | JMI 2013 | JSSU UGET 2013 | KAIET 2013 | KCET 2013 | KEAM 2013 | KEE 2013 | KERALA CEE 2013 | KIITEE 2013 | KLE PGAIET 2013 | KLEE 2013 | KLEU AIET 2013 | KLSAT 2013 | KRLMPCA 2013 | LAW 2013 | LAWCET 2013 | LNMIIT 2013 | LSAT 2013 | MAH CET 2013 | MAHER 2013 | MANAGEMENT 2013 | MANIPAL UGET 2013 | MAT 2013 | MBA CET 2013 | MBA 2013 | MCA 2013 | MEDICAL 2013 | MGIMS 2013 | MGM CET 2013 | MHT CET 2013 | MMUCET 2013 | MP DMAT 2013 | MP PET 2013 | NAT 2013 | NATA 2013 | NCHMCT JEE 2013 | NDA 2013 | HTTP: WWW.ICBSE.COM NEET 2013 | NEIGRIHMS 2013 | NEE 2013 | NEST 2013 | NET 2013 | NIFT 2013 | NIMCET 2013 | NLU 2013 | NMAT 2013 | NUPGET 2013 | OCET 2013 | OPENDEN 2013 | OPENMAT 2013 | OJEE 2013 | PECET 2013 | PGCET 2013 | PGD CET 2013 | PGECET 2013 | PGM CET 2013 | PGMEE 2013 | PMEE 2013 | PMET 2013 | POLYTECHNIC 2013 | PSTET 2013 | PTET 2013 | PUCET 2013 | RPET 2013 | RPMT 2013 | RTET 2013 | RULET 2013 | SAAT 2013 | SAT 2013 | SCRA 2013 | SET 2013 | SLEEE 2013 | SLET 2013 | SNAP 2013 | SRMEEE 2013 | STET 2013 | TANCET 2013 | TET 2013 | THAPAR 2013 | TMISAT 2013 | TNEA 2013 | TNPCEE 2013 | TOEFL 2013 | TRIPURA JEE 2013 | UGC NET 2013 | UJET 2013 | UKSEE 2013 | UP CPMT 2013 | UPCAT DENTAL 2013 | UPCMET 2013 | UPCPMT 2013 | UPGMEE 2013 | UPSC 2013 | UPSEE 2013 | UTTARAKHAND CPMEE 2013 | VEE 2013 | VITEEE 2013 | VMU AICEE 2013 | WBJEE 2013 | XAT 2013 |

Tags: the vectors ab = 3i 4k and ac= 5i-2j 4k are